gregier napisał/a:Tutaj chodzi o to, aby sprzęt był uniwersalny i do tego żeby świetlik nie mógł powiedzieć, że on nie wie co może tym zrobić. Stolik dopuszczam z rynku wtórnego: grandMA'a czy perełka. Pilotem też umieją...
W riderach przeważa grandMA, generalnie seria 1. Jak używana to może minimum ultralight? Miałby tą zaletę, że nawet jakby był za mały dla ridera wymagającego grandMA1, to mógłby posłużyć jako backup w sesji. Wersje Micro i Pico są malusie i fajniusie, ale trzeba pamiętać o ich specyfice i ograniczeniach. Tutaj mogłyby nie wystarczyć.
Jestem prawie pewny że grandMA2 ultra-light to będzie górna granica zapotrzebowań na długi czas, ale w tym budżecie będzie stanowić wyraźną część.
gregier napisał/a:Mac 101 czy nawet 301 są .. ciekawą alternatywą. 401 - cena.
W jakości sterowania kolorem 101 i 401 radzą sobie lepiej od 301. 401 kosztuje więcej od 301, ale ma też ok. dwa razy więcej światła, wymienialne moduły i generatory efektów.
gregier napisał/a:Pyatnie: jak to się ma np do SGM Idea 575? (cene mam w ok 5tys)
Czy 4 czy więcej beam'ów (też np SGM)
Może to zabrzmi dennie, ale trzeba samemu zobaczyć. U nas w studio mamy kilka 401 i 101 z kapeluszami na jednej kresce.
Nie mamy SGM do demonstracji porównawczej, ale to akurat nie nasze zadanie
Jeśli chodzi o głowy typu wash to w małych i średnich mocach inne typy jak LED chyba już zatraciły sens istnienia.
Nie wiem czy beam w takiej sali 'rozwinąłby skrzydła'.
gregier napisał/a:Może rozważyć Pary LED eurolite czy flash? Taniej i więcej.
Na ilość sztuk na pewno, ale na ilość, jakość, powtarzalność i trwałość świateł to wcale takie 'taniej' nie będzie.
Różnice w LEDach są naprawdę spore.
Pamiętam jak na targach jedną renomowaną głową LED można było oświetlić stoisko konkurencji z chińskimi LEDami i nie było widać jak te chińskie świeciły.
gregier napisał/a:Czy użyć tradycyjnych PARów? Czy to nie ma sensu przy ledach.
Jeśli chodzi o zwykłe białe światło sceniczne to zwykłe PAR są tanie i dobre, ale sporo ciepła i prądu się z nimi wiąże.
To też do rozpracowania. LEDy będą znacznie delikatniejsze dla klimatyzacji, rachunków za prąd, a białe LED naprawdę dobrze świecą. Początkowy koszt zakupu jednak będzie wyższy, ale i ergonomia użycia znacznie lepsza.
gregier napisał/a:Chciałem też użyć ekranów z plexi oświetlanych, now właśnie? czym? ledbarami? spotami led?
Oświetlane czy podświetlane? Jednolite oświetlenie czy coś chcemy wyświetlać? Jakieś gobo czy kolory tylko?